Přeji si více andělů....

05.12.2012 12:21

Mikuláš, čert a anděl....trojice, která dnes obcházela Českou zem.

Velice krásná tradice, která má svůj původ a která nás provází od dětství. Chápeme vůbec ještě podstatu této trojice a její symboliky? Nebo jsme se smířili i tady s určitou degradací. Není totiž výjimkou, když chodí jenom čerti, bez vyššího vedení. Mezi jednotlivými členy je značný nepoměr (čertů z neznámých důvodů bývá podstatně více), zatímco anděl je sotva jeden. Tím pádem se děti více bojí, jsou vystrašeny i k smrti někdy (zejména když čerti při každé návštěvě dostanou štamprli a po určité době ztratí sebekontrolu) a pokud *náhodou* mají to štěstí a potkají anděla, vůbec netuší, jak se k němu chovat. Cítí se pro kontakt s ním nepřipravené, nehodné, nedostatečné. Proč? Vždyť jsou to děti, jejich duše by měla být ještě čistá, nepoznamenaná naším dospělým světem. Že tomu tak není? Že jsou dnes děti strašné, nevychované, zlobivé, hyperaktivní....a doplňte si dál sami... A je to jejich chyba? Kdo zodpovídá za podobu tohoto světa? Děti? Nebo dospělí?

Kdo místo mikuláše, čerta a anděla pozval na náměstí kamion Coca-cola se Santa-Clausem? Děti? Nebo dospělí? Kdo se snaží setřít prospěšnou tradici komerčním svátkem? A my si to necháme líbit?

A proto si přeji víc andělů, víc kompletních trojic Mikuláše, čerta a anděla (mimochodem překlep způsobil, že jsem si všimla že anděl je skoro jako naděl)))) pro všechny děti, ať vidí, že nic není jenom černé, že to může být i bílé nebo od obojího trochu.....